Partidul Național Liberal Iași a organizat astăzi o conferință de presă cu tema sportului ieșean și a finanțării acestuia. Vă prezentăm mai jos comunicatul de presă emis de aceștia imediat după încheierea conferinței:

”Marius Bodea, deputat PNL și președintele Biroului Politic Local al PNL Iași, și Răzvan Timofciuc, consilier local, au argumentat că sportul ieșean este, în acest moment, în colaps.

 • S-a retras din prima ligă echipa de rugby;
 • S-a retras din prima ligă echipa de handbal masculin, poziție la care a ajuns dupa 13 ani!;
 • Fotbaliştii de la CSM Poli au avut retribuţii neplătite de două luni şi jumătate, de-abia ieri au venit banii din drepturile de televizare și si-au acoperit datoriile. Până în iunie, când vin ceilalți bani, clubul va aduna datorii cu salarii si taxe la stat de 7 mil. lei. Dacă nu se deblochează finanțarea, clubul intră în moarte clinică, va intra în faliment;
 • Baschetbaliştii nu au primit salariile de cinci luni, iar cei de la CS Politehnica au de gând să retragă și echipa din competiție în cursul săptămânii viitoare;
 • În vara anului 2017, a fost retrasă din campionat echipa de baschet feminin, deși la începutul anului 2017 clubul primise asigurări de la PMI că vor fi alocați bani pentru echipă;

 Marius Bodea, președintele Organizației Municipale PNL Iași, critică această situație.

”Este un tablou sinistru pentru sportul ieșean. Cum s-a ajuns aici? Din cauza faptului că primarul Chirica este un mincinos patologic, un om fără cuvânt, care minte cum respiră!”, a spus deputatul liberal.

Marius Bodea a prezentat cronologia evenimentelor care demonstrează că primarul Chirica nu se ține de cuvânt:

 • În perioada iulie-septembrie 2017 au avut loc mai multe ședinte, întalniri, conferințe de presă si comunicate de presa unde primarul Chirica a comunicat faptul că cele 3 echipe (rugby, handbal si baschet) vor fi sustinute financiar de catre Primaria Municipiului Iasi prin intermediul Fundației Sportului Ieșean, pentru a participa în Superligă. Consilierii locali, inclusiv PNL, votaseră rectificarea bugetară și alocarea de fonduri pentru continuarea finanțării sportului.
 • Astfel, în urma promisiunilor primarului Chirica, C.S. Politehnica a înscris toate cele 3 echipe în Superliga deoarece urmau a fi finanțate de la Primărie.
 • O primă tranșă, în valoare de 950.000 lei (250.000 lei pentru rugby, si cate 350.000 lei pentru handbal si baschet) a fost si virată în luna septembrie (sportivii primind restanțele financiare) si lucrurile păreau a fi bune. Clubul de fotbal a primit atunci 1 milion lei.
 • Dar din septembrie Primăria nu a mai fost virat NICIUN LEU cluburilor sportive pentru că Primarul refuză să deblocheze finanțarea.

Pe promisiunea continuării finanțării, clubul sportiv C.S. Politehnica și-a facut un plan, a facut angajamente de plată, s-a înscris cu echipele de superligă…si acum vede că acei bani promiși nu mai vin de 6 -7 luni doar pentru că primarul Chirica, de la sine putere, refuză să deblocheze banii pentru sport. Această decizie intempestivă a primarului de a bloca finanțarea pentru sport nu are în spate niciun motiv temeinic”, a spus Bodea.

Marius Bodea a subliniat că există condițiile legale pentru finanțarea sportului.

 1. Includerea în organigrama Primăriei a cluburilor sportive, așa cum este CSM București!
 2. Legea nr. 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general
 3. Prin Fundația Sportului Ieșean.
 4. OUG 38/2017 care este în vigoare

 

Răzvan Timofciuc, consilier local și membru în Comisia de Sport din cadrul Consiliului Local, a precizat în cadrul conferinței de presă că liberalii își doresc ca susținerea sportului să se realizeze din surse private, însă acest lucru trebuie să se întâmple pe baza unui strategii coerente.

Acesta l-a acuzat pe primarul Chirica că nu respectă legea.

”Acest baronaș se comportă cu banii publici de parcă Primăria ar fi feuda sa. Chirica trebuie să ducă la îndeplinire hotărârile de CL unde am votat bani pentru sport.Voi înainta o adresă către Prefect pentru a constata faptul că primarul Chirica refuză să pună în aplicare o HCL și să îi aplice sancțiunile prevăzute de lege” a spus Răzvan Timofciuc.

Răzvan Timofciuc a mai precizat că în luna septembrie a anului trecut Consiliul Local a votat alocarea de bani de la bugetul local pentru achiziționarea unei pardoseli flotante și a unei tabele omologate în incinta Sălii Polivalente care este în proprietatea Ministerului Tineretului și Sportului.

”În nota de fundamentare a proiectului de hotărâre se preciza clar că această investiție este necesară pentru ca echipa de baschet să se poată înscrie în Campionatul Național și Cupa României. În condițiile în care echipa de baschet va fi retrasă din campionat datorită lipsei finanțării de la bugetul local, această investiție a municipalității nu își mai are rostul. Așadar, dacă nu deblochează finanțarea pentru sport, iar echipa de baschet va fi retrasă și ea din SuperLigă, am pregătită adresa către Curtea de Conturi prin care îi aduc la cunoștință cheltuiala nejustificată cu cei 470.000 lei de la bugetul local și să se îndrepte către primarul Chirica pentru recuperarea banilor”, a conchis Răzvan Timofciuc, consilier local.”, se prezintă în comunicatul PNL Iași.

Leave a Reply

Your email address will not be published.