Partenerii noștri de la Ziarul de Sport au realizat cu interviu cu antrenorul echipei de baschet Politehnica Iași, John Tsirogiannis, despre planurile tehnicianului la Iași, dar și despre baschetul românesc în general.

Ziarul de Sport: În primul rând, de ce ați ales să vă întoarceți la Iași, după o experiență nu prea bună la echipa feminină a lui Poli?

John Tsirogiannis: M-am întors la Iași din două motive. Primul, pentru că nu îmi place să eșuez, mai ales dacă acest lucru nu se întâmpla din cauza mea. Al doilea motiv este că am crezut în viziunea noilor manageri ai clubului.

Ziarul de Sport: Ce planuri aveți cu Poli în acest sezon? Se poate lupta echipa pentru un obiectiv mai important decât evitarea retrogradării?

John Tsirogiannis: Planurile mele vizează ca mai întâi să ne menținem în LNBM, iar în același timp să punem fundațiile pentru formarea unei echipe puternice în timp.

Ziarul de Sport: Care credeți că sunt punctele forte ale echipei dumneavoastră și pe ce fază a jocului vă bazați mai mult, pe defensivă sau pe ofensivă?

John Tsirogiannis: Filozofia mea este să nu separ cele două faze ale jocului, dar nici partea de agresivitate în joc de cea de viteză. Pentru mine apărarea începe în atac, iar atacul începe din apărare.

Ziarul de Sport: Credeți că aveți în echipă un jucător care să facă diferența și dacă da, îl puteți numi pentru noi? Ce are el în plus față de ceilalți?

John Tsirogiannis: Ca antrenor, nu pot da nume, dar cred că am în echipă doi-trei jucători care vor fi ținte pentru multe cluburi până de Crăciun.

Ziarul de Sport: Vă place un joc mai în viteză, bazat pe multe aruncări de trei puncte sau preferați mai degrabă un joc dur, bazat pe o defensivă bună și mai multe puncte venite din zona de paint? Și aveți în minte vreo echipă din Euroligă cu care ați vrea să semene formația dumneavoastră, păstrând proporțiile desigur?

John Tsirogiannis: Îmi place baschetul jucat în viteză, dar și cel agresiv, bazat pe o bună organizare. Aș vrea ca echipa mea să semene cu Steaua Roșie, Zalgiris sau Baskonia.

Ziarul de Sport: Sunteți un antrenor globetrotter. Cum vedeți nivelul baschetului de la noi, în comparație cu alte țări în care ați antrenat?

John Tsirogiannis: Cred că nivelul baschetului din România este într-o creștere constantă, dar mai sunt încă mulți pași de făcut, mai ales pentru a obține o identitate a baschetului românesc.

Ziarul de Sport: Ce părere aveți despre dispariția echipei feminine de baschet a lui Poli Iași? Ați simțit că asta s-ar putea întâmpla cât ați fost antrenor acolo?

John Tsirogiannis: Sunt un antrenor cu multă experiență și am știut aproape de la început că nu există viitor pentru o echipă fără vreun plan de viitor, fără nimic de fapt! De aceea cred că s-a întâmplat un lucru normal până la urmă…

Ziarul de Sport: Ce șanse credeți că are România de a ieși din grupe la Eurobasket?

John Tsirogiannis: Participarea la Campionatul European este o mare oportunitate pentru baschetul românesc. Nu ar trebui nimeni să fie dezamăgit dacă nu se îndeplinește obiectivul calificării, ci această experiență ar trebui să fie o lecție pentru pașii următori ce trebuie făcuți pentru ca România să revină în elita baschetului european. Eu încă mai cred că, având 10.000 de oameni în spate, vom vedea o altă echipă a României, capabilă de câteva surprize frumoase.

Ziarul de Sport: Cine credeți că va câștiga competiția? Există vreo echipă care să o oprească pe Spania?

John Tsirogiannis: Nu îmi place termenul de neînvins! Sigur că Spania este favorită, dar la marile turnee sunt mereu surprize mari. Nu subestimați spiritul sârbilor!

Ziarul de Sport: Revenind la campionatul intern, pe cine vedeți ca principale favorite la titlu în acest sezon?

John Tsirogiannis: Cred că, la fel ca sezonul trecut, Steaua si U Cluj se vor lupta pentru titlu.

Ziarul de Sport: Credeți că suporterii Iașiului vor conduce echipa către o evoluție surpriză în acest sezon? Nu ați reușit să jucați niciun meci acasă în presezon, din cauza suprafeței de joc.

John Tsirogiannis: Îi cunosc pe fanii ieșeni și cred că pot purta echipa spre locurile fruntașe, de ce nu?

Ziarul de Sport: Debutul oficial în acest sezon este contra celor de la Timba Timișoara, în Cupa României? Cum vor fi acele meciuri?

John Tsirogiannis: Aceste două echipe au schimbat multe în efectiv în această vară și niciuna nu cred că are obiectiv Cupa. De aceea văd aceste meciuri mai degrabă ca pe unele de pregătire, pentru sezonul dificil ce ne așteaptă. Echipa mai pregătită va câștiga

Ziarul de Sport: La final, dar nu în cele din urmă, un mesaj pentru fanii lui Poli Iași, dar și pentru toți fanii baschetului românesc!

John Tsirogiannis: Iașul are sete de meciuri mari, după atâția ani! Fanii noștri vor fi cu noi mereu și promit că nimeni nu va avea o după-amiază ușoară în casa noastră. Meciurile de baschet devin din ce în ce mai interesante pentru fanii români, iar eu vreau ca ei să umple sălile, să se bucure de un campionat reușit și ca împreună să facem din baschet sportul preferat al acestei țări!

Leave a Reply

Your email address will not be published.