CSM Politehnica Iași are drept de folosință asupra celei mai iubite sigle din istoria fotbalului ieșean și în noul sezon al Ligii 1, dar și în următorul. Oficialii din Copou ne-au confirmat faptul că sigla a fost ”închiriată” pe o perioadă de 3 ani, începând cu vara anului trecut, în ciuda diverselor zvonuri care se spuneau că Politehnica va pierde din nou stema începând din această vară.

Fotbalul ieșean, în ultimii 20 de ani

Poli a retrogradat, pentru prima dată în istorie, în Divizia C, în sezonul 2000-2001. Atunci, oficialii au luat decizia de a fuziona cu o altă echipă ieșeană din eșalonul al treilea – Unirea 2000, iar sezonul 2001-2002 a fost început sub denumirea de C.S. Poli Unirea Iași.

În sezonul 2000-2001 Poli retrogradează, pentru prima dată, în Divizia C. Aici fuzionează cu o altă echipă ieșeană din al treilea eșalon, Unirea 2000

Cu antrenorul Vasile Simionaș pe bancă, promovarea în Divizia B a avut la doar un an distanță, Poli Unirea Iași reușind să se impună în mod autoritar. În primul sezon după revenirea în “B”, echipa are un start de sezon foarte bun, ajungând la un moment dat pe prima poziție. Luptând pe două fronturi, Cupa României și campionat, Poli Unirea a ratat promovarea, dar a obținut o performanță deosebită în Cupă, ajungând până în sferturile de finală.

În sezonul 2003-2004 Politehnica Iași a reușit, după opt ani, să revină pe prima scenă fotbalistică, ocupând locul întâi în Seria I a Diviziei B. În Divizia A, Poli începe dezastruos sezonul 2004-2005, având doar două puncte după primele opt etape. Această serie de rezultate negative atrage după sine schimbarea antrenorului Vasile Simionaș cu Ionuț Popa. Acesta din urmă reușește un rezultat miraculos la debutul său pe banca tehnică a Politehnicii, învingând cu 1-0 pe Steaua București, chiar în Ghencea. La finalul turului, Politehnica se desparte de Adrian Cristea, care semnează cu Dinamo București și care era considerat unul dintre cele mai bune produse ale Centrului de Copii și Juniori al Politehnicii, din ultimii zece ani. Sub conducerea antrenorului Ionuț Popa, Politehnica încheie sezonul 2004-2005 pe poziția a noua, dintr-un total de 16 echipe.

În sezonul 2005-2006, Ionuț Popa reușește cu Politehnica o clasare pe locul 10 în prima ligă, iar în sezonul 2006-2007, locul 12. În sezonul 2009-2010 a Ligii I Poli Iași a retrogradat, însă din cauza celor 3 milioane euro datorii, FRF nu a înscris echipa în Liga a II-a. Echipa a intrat în insolvență.

Cea mai mare performanță

O nouă eră a început în 2010, pe rând, cu ACSMU, CSMS și CSM. Cea mai importantă performanță din istorie a fost calificarea în preliminariile Europa League, acolo unde ieșenii au luptat de la egal la egal cu Hajduk Split și au fost aproape de calificarea mai departe, dar croații au mers în turul următor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.