Dupa ce Federatia Romana de Fotbal a decis ca din sezonul 2016-2017 echipele din liga secunda sa nu mai fie impartite in doua serii, asa cum s-a intamplat pana acum, ci sa evolueze exact ca in cadrul ligii I, intr-o singura serie, considerand ca astfel se va spori atractivitatea competitiei, a venit si momentul licitarii drepturilor de televizare, care a adus odata cu el si haosul.

Teoretic modificarea realizata de catre federatie ar fi trebuit sa aduca echipelor inscrise in competitie sume aproximativ duble din drepturile de televizare, insa cum socoteala de pe hartie nu se potriveste aproape niciodata cu cea de la federatie, in urma efectuarii licitatiei, ajungandu-sw ca banii sa fie exact aceiasi… respectiv 350000 de euro, care se vor imparti intre toate cluburile din esalonul secund. Daca stam sa tragem linie, se poate usor ajunge la concluzia ca decizia FRF nu avantajeaza nicicum bugetele echipelor, ba din contra le vaduveste pe acestea de sume importante si chiar si de randament. Daca pana in sezonul trecut, impartirea in doua serii scutea fotbalistii de deplasari lungi, costisitoare si obositoare, acum, pentru aceeasi bani, deplasarile vor deveni de-a dreptul insuportabile.

Luand in calcul, de exemplu faptul ca o echipa precum Foresta Suceava va trebui sa efectueze o deplasare in care sa strabata cu autocarul aproape intreaga suprafata a Romaniei, pentru a disputa un meci pe terenul celor de la UTA, situatia poate deveni chiar dramatica. Timpul pentru pregatire va fi mult mai putin, evolutia fotbalistilor va fi clar afectata si in acest mod, in loc sa creasca atractivitatea unor asemenea partide, ea cel mai probabil va suferi exact procesul invers. Intrebarea este cate dintre cluburile care s-au inscris in acest esalon vor putea supravietui financiar unui asemenea regim, in conditiile in care in anii trecuti echipe de traditie precum Otelul Galati nu isi puteau permite nici macar deplasari pana in capitala, deplasari care au fost platite aproape un sezon intreg din buzunarele suporterilor cu suflet mare, care s-au ambitionat sa o tina pe Otelul in viata, cat mai mult cu putinta.

Cu siguranta aceste decizii iresponsabile luate de catre federatie, vor avea repercursiuni vizibile in cel mai scurt timp. Dilema este cine va plati pentru distrugerea acestei ligi si unde se indreapta fotbalul din Romania, care este din ce in ce mai slab calitativ si din ce in ce mai lipsit de orice fel de performanta.

Laura Hulubei

Leave a Reply

Your email address will not be published.