Născut la 9 mai, 2000, Ștefan Târnovanu este actualul portar titular al Politehnicii Iași. Recomandat de antrenorul cu portarii Benone Dohot, care a spus că va ajunge cel mai mare portar al României, Târnovanu a fost cumpărat de FCSB și va ajunge în vara viitoare la echipa din Capitală. Ștefan a vorbit pentru Sport Moldova despre junioratul petrecut la Politehnica, despre actualul campionat, dar a răspuns și câtorva întrebări-fulger despre jocul preferat, una dintre melodiile favorite și altele.

Să începem cu perioada copilăriei. Cum ai ajuns la fotbal, cine te-a trimis și unde? 
Eram la școală, în clasa I. Prin luna octombrie sau noiembrie, a venit un om cu niște afise pe care scria dacă vrei sa te înscrii la fotbal. M-am dus cu mama, aveam doar 6 ani. Primul antrenor a fost domnul Ovidiu Burdujan, la Poli.

Ai început portar încă de atunci? Ai fi vrut să joci pe alt post? 
Din prima am fost portar, iar dacă nu aș fi fost portar, cred ca aș fi fost atacant.

Ți-ar fi plăcut un alt sport? Ce ai fi vrut să faci dacă nu era fotbalul? 
Sincer sa fiu, lăsând modestia la o parte, mă pricep la multe sporturi. Dacă nu era fotbalul, aș fi mers pe tenis sau baschet, ma ajută înălțimea pentru aceste sporturi.

Care este cea mai frumoasă amintire din perioada junioratului? Mergeai la meciurile Politehnicii? 
Cele mai frumoase amintiri sunt legate de perioada când mergeam în turnee în străinătate, cu domnul Burdujan. Mergeam în Ucraina, Slovacia, alea au fost cele mai frumoase momente. Mergeam la meciurile Politehnicii, normal. În perioada aceea eram și copil de mingi, am fost copil de mingi vreo doi, trei ani la Poli.

Care e cel mai frumos meci trăit din tribunele din Copou?
Probabil acel 2-2 cu Hajduk Split, când am avut noi 2-0 în minutul 25, a fost ceva senzațional.

Ai avut o ascensiune rapidă, ai ajuns titular la Iași, iar apoi imediat ai semnat cu FCSB. Unde erai când ai primit vestea că ai ofertă și cum ai reacționat? Pe cine ai sunat prima dată?
Eram în vestiar, abia ajunsesem de la antrenament și m-au chemat de la club, la birouri. Mi-au dat vestea și prima dată am sunat-o pe iubita mea și am vorbit cu ea. 

Unii suporteri te-au criticat pentru că ai declarat că îți dorești de mic să joci pentru FCSB, că ai fi făcut poate aceste declarații prea devreme. Regreți acele declarații?
Da, am declarat că îmi doresc de când eram mic să joc pentru FCSB, dar oamenii ar fi trebuit să vadă și că am spus că vreau să joc la Poli până în vară, că vreau să câștig aici tot, să jucăm în playoff și să câștigăm Cupa. Poate de asta au avut o reacție mai puțin bună.

Politehnica a început foarte bine acest campionat, a continuat mai puțin bine. Unde crezi că e de fapt locul Iașului în momentul de față? Avem forța de a ne califica în playoff?
Da, am început foarte bine, am avut acele victorii la început când poate nici celelalte echipe nu erau așa bine închegate. Sperăm să prindem playoff-ul. Nu știu dacă avem forța, dar încercăm.

Acum, câteva întrebări-fulger

Spune-ne câte o calitate pe care ai lua-o de la următorii portari: Tătărușanu, Buffon, Neuer. 
Calmul de la Tătărușanu, reflexele de la Buffon și jocul de picior sau autoritatea de la Neuer.

Fotbalistul preferat?
Portar – De Gea, jucător de câmp – Eden Hazard.

Echipa preferată din străinătate?
Real Madrid.

Primul gând atunci când intri pe teren?
Să câștigăm. La asta mă gândesc, tot timpul am gânduri pozitive, pentru că mă ajută chestia asta.

FIFA sau Counter Strike? 
FIFA, clar.

Prima melodie care îți vine acum în minte? 
BUG MAFIA – Înainte să plec.

La final, ești față în față cu fotbalul românesc, în anul 2030. Cum îl vezi sau ce mesaj ai pentru el?
Sper să evolueze fotbalul și să ajungă la un nivel în care să avem cât mai multe echipe în Europa. Probabil până în 2030 se va întâmpla asta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.